Flodkryssning på Volga: Moskva - Astrachan

På denna 12 dagar långa resa längs Volga kommer vi först till Moskva, innan turen går söderut genom Volgograd (Stalingrad) till Astrachan vid Kaspiska havet. Eller tvärtom: Vi flyger till Astrachan och reser norrut på Volga.

Under vägen besöker vi köpstaden Saratov och den industriella knutpunkten Samara, där vi får se Stalins hemliga, underjordiska bunker. Vi får också uppleva det muslimska Kazan, som bjuder på en lite annorlunda sida av det ryska samhället, innan vi kommer till Nizjnij Novgorod, som fungerade som ett experimentarium under nittiotalets ekonomiska reformer. Under sovjettiden var Nizjnij Novgorod en stängd stad och ett ofrivilligt hem för systemkritikern Sacharov. Staden Jaroslavl är känd för sina kyrkor och sin klassiska arkitektur, och är en av de viktigaste städerna i den så kallade ”Gyllene ringen”. Lilla Uglitj, som är känt för sitt vattenkraftverk och som staden där Ivan den förskräckliges tronföljare (hans son Dmitrij) mördades, är första stoppet efter tre dagar i Rysslands politiska och finansiella centrum Moskva, där vi besöker Europas näst högsta skyskrapa i splitternya Moskva-City, samt får möjlighet att gå på Bolsjojteatern.

Reseledare är den förre kulturattachén vid den svenska ambassaden i Moskva, Lena Jonson (från Moskva till Astrachan) och professor emeritus Kristian Gerner (från Astrachan till Moskva). Ombord på fartyget håller de en rad föredrag om det moderna Ryssland, samt guidar oss och ger oss lite perspektiv på allt det vi upplever. Resan vänder sig till dem som kanske varit i Ryssland tidigare och gärna vill ta sig in bakom fasaderna – eller dem som redan vid första besöket vill låta sig överväldigas av intryck från världens största land.

Status:
Fullt

Kort

Dagsprogram (Astrachan - Moskva)

Vi reserverar oss för ändringar under resans gång. Kaptenen kan besluta sig för att gå in i en viss hamn på grund av väder- och vattenförhållanden.  

Dag 1
Flygresa via Moskva och inkvartering på M/S Rossija i Astrachan.

Dag 2
Astrachan har en halv miljon invånare och utgör administrativt centrum i regionen. Staden ligger vid Volgas stränder, precis där floden mynnar ut i Kaspiska havet, 28 meter under havsytan. Befolkningen är sammansatt och består av cirka etthundra olika nationaliteter med fjorton olika religioner. Astrachan ligger vid Volga-deltats övre del på 11 öar i det så kallade kaspiska låglandet. Stadens stora Kreml ligger centralt. Gatorna skuggas av gröna träd. Utomhuscaféer ger staden en mycket sydlig atmosfär. I det vidsträckta deltaområdet besöker vi en fiskfarm som framställer Astrachans berömda ryska kaviar och vi får också smaka på det svarta guldet.

Dag 3
På förmiddagen håller reseledaren sitt första föredrag.

Volgograd, tidigare Tsaritsyn och mest känt som Stalingrad, sträcker sig 80 km från norr till söder. Staden är känd för det avgörande slaget under andra världskriget, då Nazitysklands framgångar vändes i nederlag. Vi ser den långa kajen längs Volga, den breda Fredens gata och Pavlovs hus, en minnesplats från slaget. Volgograds huvudattraktion är den stora Mamajev Kurgan; en minnespark över världshistoriens blodigaste slag. Parken skulle efter kriget byggas av billigast tillgängliga material, eftersom högsta prioritet var återuppbyggnaden av Stalingrad. Den är därför skapad i betong. . I denna park finns Rysslands och Europas högsta staty. Den föreställer en kvinna med ett svärd och är 52 meter hög. Med svärdet, som är 33 meter långt, blir skulpturen 85 meter hög. I Panorama-museet ser vi en lång rad föremål från krigstiden, förutom den stora panoramabild som skildrar Mamajev Kurgan-monumentet.

I Volgograd får vi också titta in bakom fasaderna, och vi besöker ett vanligt bostadskvarter, där två av de boende öppnar dörrarna till sina hem, och dessutom visar oss runt i ett nybyggt kvarter. Till slut får vi också prova på de lokala tjeburekhi (ett slags inbakat kött med en lokal öl till). Har vi tid så tittar vi också på Volgograds tunnelbana.

Dag 4
På förmiddagen håller reseledaren sitt andra föredrag.

Sedan kommer vi till Saratov. Denna stad klarade sig igenom andra världskriget utan att bli förstörd, och i stadskärnan finns därför många måleriska kvarter. Här finns exempel på många olika stilarter, bland annat jugend, t.ex. "Villa Reinike" av Fjodor Schechtel och Ulitsa Nemetskaja, "tyskgatan". Längs Volga finns promenadvägar och utsiktspunkter över landskapet och staden.

Saratov är hemstad för ett operahus från 1803, ett arkeologiskt museum från 1886 i en vacker klassicistisk stil och det berömda Radisjtjev-museet, som rymmer en stor samling ikoner och verk av många ryska konstnärer.

Dag 5
På förmiddagen håller reseledaren sitt tredje föredrag.

Samara är administrativt centrum i oblasten och har 1 170 910 invånare. Från 1935 till 1990 bar staden namnet Kujbysjev och den var i sovjettiden en stängd by, men är nu ett viktigt ekonomiskt, politiskt och kulturellt centrum.

I Samara besöker vi Stalins hemliga bunker (som Stalin dock aldrig själv använde). I en fem våningar hög byggnad vid sidan av stadens dramateater, som tidigare rymde stadens partihögkvarter, finns en hemlig trappa med 192 steg ned till ett skyddsrum med bibliotek, vardagsrum, kök o.s.v. Bunkern uppfördes 1942 och saknar motsvarighet i Ryssland i övrigt.

Dag 6
Kazan är huvudstaden i republiken Tatarstan, som är övervägande muslimsk, och här har vi alltså ett exempel på rysk islam. Kazan växte till en större stad under andra halvan av 1200-talet, då den fungerade som ett viktigt handelscentrum för Gyllene horden. År 1438 blev staden huvudstad i Kazankhanatet.

År 1552 stormade tsar Ivan den förskräcklige staden och inlemmade den i Ryssland. Idag är Kazan ett viktigt industri- och handelscentrum i Ryska federationen, med över 1,3 miljoner invånare. Vi besöker den imponerande Qolsharifmoskén och talar med imamen om islams ställning i Ryssland. Vi får till exempel möjlighet att fråga varför man så sällan ser kvinnor med slöja i Ryssland, och varför förhållandet mellan islam och kristendom verkar vara mindre problematiskt här än i väst.

Dag 7
Nizjnij Novgorod fungerade som ett experimentarium under 90-talets ekonomiska reformer efter att under sovjettiden ha varit en stängd stad med namnet Gorkij. Staden var bland annat ofrivilligt hem för systemkritikern Sacharov, som deporterades hit av den sovjetiska regimen. Den liberale reformatorn Boris Nemtsov var stadens guvernör under Jeltsins 90-tal. År 2015 mördades han i Moskva, ett stenkast från Kreml. Vi besöker Nizjnij Novgorods Kreml och Sacharovs lägenhetsmuseum med utsikt över grannfastigheten, varifrån KGB kunde avlyssna och övervaka paret Sacharov och förhindra att de fick besök. Vi ser också den telefon som installerades så att Gorbatjov kunde ringa och meddela Sacharov att exilen nu var över.

Dag 8
Segling hela dagen.

Dag 9
För dem av våra gäster som har rest med oss från Sankt Petersburg till Moskva, innebär Jaroslavl ett återseende. Staden har inte skadats av krig, och dess stadskärna finns med på UNESCO:s världsarvslista. Efter besöket åker vi till det närliggande Rostov Velikij, med Gyllene ringens vackraste Kreml. Vi besöker inte särskilt många kyrkor under den här resan, men Rostovs levande klosterliv, kupoler och torn måste vi se.

Dag 10
Uglitj är känt för sitt vattenkraftverk, Uglitj-slussen och klockfabriken Tjajka, men mest för att det var här som Ivan den förskräckliges son Dmitrij mördades den 15 maj 1591. Stadsrundturen bjuder bland annat på a capella-körsång. Här besöker vi också vattenkraftsmuseet, som berättar om anläggandet av Volga-Östersjökanalen och kraftverken, och om hur lägerfångar från Gulagsystemet användes till detta projekt.

Dag 11
Ankomst till Moskva.

Vi besöker Röda torget samt den splitternya stadsdelen Moskva-City, som är ett nytt affärsdistrikt, framför allt bestående av skyskrapor. Flera av Europas tio högsta byggnader finns i detta kvarter. Federationstornet är med sina 374 meter Europas näst högsta byggnad. Vi får en guidad tur och kommer upp till våning 89, varifrån vi kan se hela Moskva i solnedgången.

Dag 12
Hemresa

Vad ingår

 • Flyg Köpenhamn-Astrachan, Moskva-Köpenhamn
 • 11 övernattningar i delat dubbelrum ombord på M/S Rossija
 • Helpension, som startar med middag på ankomstdagen och avslutas med frukost på avresedagen
 • En flaska vatten per hytt och dag
 • Möjlighet till vatten från vattenbehållare
 • Transfer från flygplatsen
 • Bärare från bussen till fartyget och från fartyget till bussen
 • Expertreseledare
 • Expertreseledarens föredrag
 • Reseledarrassisten
 • Lokala guider, vissa engelsktalande
 • Välkomstcocktail
 • Alla entréer
 • Underhållning om bord
 • Livemusik i baren varje kväll
 • Avskedsmiddag med ett glas vodka och ett glas champagne
 • Byte av sängkläder och badlakan tre gånger under kryssningen
 • Dagligt byte av handdukar
 • All transport i samband med programmet
 • All dricks

Visum

Alla som reser till Ryssland ska ha giltigt visum vid inresan.

Här kan du kan nu läsa om visum procedur

Opgraderinger og enekahyt

Rejsens grundpris är för en person i en dubbelhytt på de lägsta tillgängliga däck.

Uppgradering
Det finns möjlighet till uppgradering till fartygets övriga däck. Se priserna nedan: 

Deluxe dubbelhytt med egen balkong på däck 3 - upper deck - 4 286 SEK per person
Deluxe dubbelhytt med egen balkong på däck 4 - boat deck - 5 000 SEK per person

Priser är per person i dubbelhytt.

Hytterna på däck 2, 3 och 4 är utrustade med ett fönster som kan öppnas.

Samtliga hytter på fartyget – oavsett däck – är utrustade med: Enkelsängar, fönster eller fönsterglugg, klimatanläggning, badrum med dusch och toalett, garderob och kylskåp. Observera att det inte finns hårtork i hytterna. 

I fartygets reception finns en värdebox där man kan förvara sina värdesaker. Det finns flera restauranger och kaféer ombord, samt soldäck och andra platser där man kan vistas under seglatsen. På fartyget finns också ett tvätteri, som tvättar kläder mot betalning. Under själva seglatsen har vi med oss en fartygsläkare som kan utföra mindre behandlingar samt ställa diagnoser. Fartygsläkaren kan inte lämna ut eller skriva ut medicin. Ett besök hos fartygsläkaren betalas kontant, men ersätts genom reseförsäkringen vid hemkomst.

Läs mer om fartyget (NB. på danska)

Enkelhytt
På detta fartyg är det inte möjligt att boka ett enkelhytt. Det är möjligt att stanna i en dubbelthytt. Priser för detta kan hittas genom at trycka på "boka"-knappen.