Praktisk information om Ryssland

Nedan finner du en rad praktiska upplysningar inför din resa till Ryssland. Bland annat kan du läsa mer om valuta, dricks, tidsskillnad, väder och kläder.

För praktisk information om flodkryssningen, klika här

Visum
Det är ett krav att man kan visa upp ett giltigt visum vid inresan till Ryssland. Läs mer om visumprocessen här.

Om det är mindre än en månad kvar till avresan, och du inte har påbörjat visumprocessen, bör du så snart som möjligt ta kontakt med vår samarbetspartner SWEAGENT

Rekommenderad litteratur
Som förberedelse inför resan kan vi rekommendera en rad böcker. Du kan läsa mer om dessa här.

Betalkort/kreditkort
I Ryssland är det möjligt att använda både VISA-kort och Mastercard för att ta ut rubel i uttagsautomater, precis som i andra länder. Flera av de större butikerna och restaurangerna accepterar betalning med VISA-kort eller Mastercard. Vi rekommenderar dock att man inte förlitar sig på kortbetalning, och att man alltid har ett belopp i kontanter med sig.  

Dricks
Dricks är inkluderat i allt som rör vårt program – buss, lokala guider, gemensamma middagar etc. Om du är ute och äter på egen hand ska du räkna med att lägga på ca 10 procent på priset, om dricksen inte automatiskt lagts till på räkningen.

Dricksvatten
Man bör inte dricka kranvatten. Vi rekommenderar därför att du köper vatten på flaska. Kranvatten kan dock användas till tandborstning. 

Flygbiljett
Alla flygbiljetter är i dag elektroniska, och vi skickar därför inte ut en fysisk flygbiljett inför resan. När man ska checka in på flygplatsen räcker det dock oftast att man visar upp passet.   

Flygresan
På senare år har antalet direkta avgångar från Danmark till Ryssland blivit allt färre. Det finns till exempel inte längre några fasta dagliga avgångar mellan Köpenhamn och Sankt Petersburg, och SAS har helt och hållet lagt ned sin direkta linje mellan Moskva och Köpenhamn. Aeroflot flyger dock fortfarande direkt mellan Moskva och Köpenhamn, och vi bokar platser med dem så långt möjligt. På grund av flygbolagens nedprioritering av direktlinjer mellan Danmark och Ryssland kommer vi framöver att kunna erbjuda färre direkta avgångar från Köpenhamn. SAS flyger till Ryssland via Stockholm, Air Baltic via Riga och Czech Airlines via Prag, och det är dessa linjer vi i första hand väljer. Andra alternativ kan dock bli aktuella.
Från Stockholm finns fortfarande direkta avgångar med SAS till Sankt Petersburg, men inte till Moskva. Den direkta linjen Moskva – Stockholm flygs enbart av ryska Aeroflot. Trots att direkta förbindelser finns, kan det förkomma avgångar där vi måste utnyttja andra alternativ med mellanlandning på vägen. Vi gör vårt bästa för att hitta de mest attraktiva flygavgångarna som passar det planerade reseprogrammet, men vi kan inte garantera direkta avgångar från Köpenhamn eller Stockholm. De slutgiltiga flygtiderna anges i informationsbrevet en månad före avresa.  

Informationsbrev
En månad före avresan skickar vi ut ett informationsbrev där vi bland annat berättar om flygtider, om hur vi träffas på flygplatsen på avresedagen, samt om hotell, gruppens storlek o.s.v. Informationsbrevet skickas via e-post.

Läkemedel som tas med på resan
Det går bra att ta med receptfria läkemedel, och det finns heller inga särskilda bestämmelser när det gäller medtagande av receptbelagd medicin. Hos Akademiska Resebyrån har vi under mer än tio år arrangerat resor till Ryssland, och vi har haft tusentals gäster, men aldrig varit med om att någon av våra gäster har blivit fråntagen sina läkemedel vid inresan. Vi rekommenderar dock att du – om du är beroende av en livsviktig medicin av mindre känd typ – tar kontakt med den ryska ambassaden och frågar vilka regler som gäller för läkemedlet i fråga.  

Mobiltelefon
Svenska mobiltelefoner kan i princip användas i Ryssland, men i avtalet med det svenska telefonbolaget kan det finnas begränsningar som gör att man inte får någon signal i Ryssland. I storstäderna Moskva och Sankt Petersburg är det inga problem att få signal, men utanför städerna är täckningen begränsad, och det kan i synnerhet märkas när man är ute på flodkryssning. 

Personlig säkerhet
Det är inte farligare i Sankt Petersburg och Moskva än i någon annan europeisk storstad. Allmänt råder vi våra resenärer att inte vara ute ensamma efter mörkrets inbrott – mer för att det känns tryggare att gå vilse tillsammans med någon man känner än för att det är fråga om någon konkret fara. 
I synnerhet i tunnelbanan, liksom i andra kollektiva transportmedel och på platser med många turister, ska man akta sig för ficktjuvar, som det dessvärre finns en hel del av. Använd inte ryggsäck i städerna. Ta hellre med en axelväska som du kan hålla i ett fast grepp under armen, och undvik att ha plånboken i bakfickan. Lämna värdefulla och viktiga saker som pass och kontantbelopp på hotellet.
Då och då är vi tyvärr med om att våra resegrupper råkar ut för ficktjuvar, och det bästa rådet vi kan ge är att du inte alls tar med dig sådant ut på stan som du mycket ogärna vill mista. 

Prisnivå
Prisnivån i Ryssland är generellt lite lägre än den svenska, men det är stor skillnad på priserna i butiker och restauranger beroende på var man befinner sig. Vin och mat på fina restauranger i centrum med utsikt o.s.v. kan kosta mer än i Sverige, men om man rör sig bort från de allra mest centrala, exklusiva platserna, är prisnivån betydligt lägre. Traditionella souvenirer som trädockor och pälsmössor kan fås ganska billigt, precis som t.ex. vodka. Man får ta med sig en liter starksprit hem.

Klädsel
Vid besök i kyrkor bör man undvika att klä sig i shorts, korta kjolar och bara axlar, och kvinnliga gäster bör ta med en sjal. 
Vi rekommenderar att man, oavsett väderprognos, tar med ordentliga skor och en vindjacka. Vädret kan oavsett årstid skifta rejält, och i synnerhet i Sankt Petersburg och på flodkryssningar kan kvällarna bli kyliga. 
När det gäller teaterbesök finns det egentligen ingen klädkod, men man förväntas ändå vara vårdat klädd. Observera att man i allmänhet inte hinner tillbaka till hotellet/fartyget innan eventuella kvällsarrangemang börjar. När det gäller måltider och andra arrangemang på resan finns inga särskilda klädkrav. 

Språk
Reseledaren är svensk, och merparten av resan genomförs på svenska. Vissa möten med invånare på plats är dock på engelska. I sådana sammanhang kommer reseledaren att översätta och sammanfatta.   

Strapatser
Vi vill betona att den här resan inte lämpar sig för personer som är beroende av personlig assistans, rullstol eller rollator. Det beror bl.a. på att det under resans gång förekommer programpunkter där det förutsätts att deltagaren kan gå 2-3 km i vanligt tempo med kortare stopp på vägen. Därtill kommer att både fartyget (här finns bara trappor – ingen hiss) och flera av de ställen vi besöker på vägen lämpar sig illa för personer som har omfattande problem med att gå. Du är mycket välkommen att kontakta Akademiska Resebyrån innan du gör din beställning om du tror att det ovannämnda kan skapa problem.  

El och kontakter
Strömstyrkan i Ryssland är densamma som i Sverige (230 V), och svenska stickkontakter kan användas i Ryssland. 

Väskor
Vi rekommenderar att man tar med sig en mindre väska som kan användas på utflykter, stadsvandringar och museibesök, eftersom det är opraktiskt att bära runt på en stor väska en hel dag. Dessutom är det sällan nödvändigt att ta med mer än det allra viktigaste på dessa utflykter. VI rekommenderar också att man lämnar värdefulla föremål och stora kontantbelopp på hotellet, eftersom det dessvärre förekommer en del fickstölder.
På museerna i Ryssland är det ofta inte tillåtet att ta med en väska in – oavsett storlek. Väskor och jackor m.m. måste därför lämnas i museernas garderober.

Taxa
Akta dig för att åka med en taxi som kör efter taxameter. Det är alltför dyrt. Be reseledarassistenten att göra beställningen. Om du är ute på egen hand bör ni komma överens om priset i förväg. Uber kan också med fördel utnyttjas i Ryssland.

Tidsskillnad
I oktober 2014 avskaffade Ryssland sommartid/vintertid. Ryssland har nu permanent ”vintertid”. När vi i Sverige har sommartid är tidsskillnaden därför en timme, medan den är två timmar när vi har vintertid. Moskva och Sankt Petersburg ligger i samma tidszon. 

Tillköp
På våra resor till Ryssland försöker vi alltid erbjuda möjligheten att köpa till ett eller flera kvällsarrangemang i form av opera, balett eller klassisk konsert. Erbjudanden om sådana arrangemang skickas i ett informationsbrev till dem som anmält sig till resan. 
Observera att de kända teatrarna Mariinskij i Sankt Petersburg och Bolsjoj i Moskva är stängda under ganska lång tid, från slutet av juli till mitten av september, varje år. Vi vill också påpeka att man oftast inte hinner tillbaka till hotellet/fartyget innan eventuella kvällsarrangemang börjar. 
Även till våra flodkryssningar erbjuder vi tillköp av extra programpunkter. Läs mer om dessa under resebeskrivningen

Trafik
Moskva är Europas största stad, och Sankt Petersburg den tredje största, och det handlar med andra ord om miljonstäder med därtill hörande trafikmässiga utmaningar. Under stora delar av våra resor använder vi oss av egen buss för att ta oss runt i städerna. Trots central inkvartering kan även kortare avstånd med buss ta lång tid. Vi försöker, så långt möjligt, ta hänsyn till de trafikmässiga utmaningar som dagsprogrammet innebär. 

Vaccinationer
Det krävs inga särskilda vaccinationer för att resa till Ryssland. Vi rekommenderar dock alltid att man kontaktar sin egen läkare om man har frågor om vaccination.

Valuta
I Ryssland kan man endast använda ryska rubel. Rubeln har under det senaste året varit utsatt för markanta kursändringar. Dagskursen kan du se här.

Vi anbefaler alle vore rejsende til Rusland, at medbringe et kontantbeløb i rubler hjemmefra. Dette mest så De har mulighed for at købe en flaske vand eller andre fornødenheder ved ankomst, uden først at skulle finde en hæveautomat eller vekseler. Russiske rubler kan købes i mange danske banker, men De bør bestille dem på forhånd. Kan Deres bank ikke skaffe rubler, findes der i Københavns lufthavn en række muligheder for at købe rubler bl.a. Danske Bank og American Express. Russiske rubler kan frit føres ind og ud af Rusland.
Vi fraråder at medbringe danske kroner til veksling i Rusland. Såfremt De ønsker at medbringe kontanter til veksling i Rusland anbefaler vi at De medbringer Euro. Fremfor at medbringe kontanter til veksling undervejs på rejsen, anbefaler vi dog, at De benytter Deres kreditkort til at hæve rubler i hæveautomater. I både Skt. Petersborg og Moskva findes der flere banker og hæveautomater, hvor det er muligt frit at hæve russiske rubler på sit kreditkort. 

Väder
För säkerhets skull bör du vara förberedd på mycket skiftande väder. Bra och vattentäta skor är en nödvändighet överallt i Ryssland på grund av vägarnas skick.  

Visum 
Visum är ett krav vid resor till Ryssland. Läs mer här