Flodkryssning i Ryssland - Skt. Petersburg och Moskva

Ryssland ska helst upplevas med utgångspunkt från sina floder. Det är tack vare floderna som Ryssland har blivit en nation, och vill man verkligen komma in under huden på detta väldiga rike, är en flodkryssning det bästa alternativet. Det är dessutom ett mycket behagligt sätt att uppleva den ryska historien och den vackra naturen på.

Under vår kryssning tillryggalägger vi en sträcka på 1 321 km och vi seglar över Europas två största sjöar, Ladoga och Onega. Vi får inte bara uppleva de två färgstarka och moderna ryska metropolerna Sankt Petersburg och Moskva, utan får också bevittna det långt mindre hektiska livet i den ryska landsorten, medan vi stilla flyter förbi träkyrkor och kloster, gamla byar och ruiner efter sovjetiskt storhetsvansinne. Vår flodfärd tar oss igenom ett antal slussar, den ena mer praktfull och imponerande än den andra. 
Det här är en resa som låter oss se Rysslands allra mest berömda sevärdheter, från Vinterpalatsets gyllene salar och Eremitagets konstskatter i Sankt Petersburg till Kreml och Röda torget i Moskva. I Dostojevskijs anda söker vi upp Sankt Petersburgs bakgårdsmiljöer och upptäcker vad som döljer sig bakom stadens fasader, och vi promenerar genom Tolstojs präktiga köpmanskvarter i ett förmöget Moskva. På sträckan mellan de två storstäderna ser vi också de mer beskedliga men för den skull inte mindre charmiga provinsstäderna Goritsy, Jaroslavl och Uglitj, samt ön Kizjis gamla träkyrkor, helt och hållet byggda utan spik.

Resan ger gott om utrymme för reflektion och avslappning, och för den som så önskar finns möjlighet att lyssna till de föredrag som reseledaren håller i fartygets föreläsningssal. 

Pris från:
19 995:-
Dagar:12
- Flyg t/r till Ryssland från Köpenhamn eller Stockholm
- 12 dagars flodkryssning
- Helpension
- övernattning i dubbelhytt med egen dusch och toalett
- Svensk expert reseledare
- Samtliga entréavgifter i samband med programmet
- All dricks
Boka resa

Programmet (Från Moskva till Skt. Petersburg)

Dag 1
Morgonavgång mot Moskva. Från Moskvas flygplats fortsätter vi med buss till vårt fartyg. Efter att vi installerat oss i våra hytter tar vi en promenad i Moskvas gamla flodhamn, Retjnoj Vokzal, där den storslagna terminalbyggnaden stolt förkunnar att Volga-Östersjökanalen, som ska föra oss till Sankt Petersburg, invigdes 1935. Vi äter middag tillsammans ombord. 
Efter middagen blir det en kvällstur med bussen in till Röda torget. Vi testar också att åka tunnelbana – flera stationer för närmast tankarna till imponerande sovjetiska underjordiska palats."

Dag 2
Idag är det dags för den stora rundturen med buss i Moskva. Vi kör genom Moskvas huvudgata, Tverskaja, och skymtar återigen Röda torget, som vi besökte igår. Vi stannar en stund på bron som förbinder området vid Röda torget och den lökkupolförsedda Vasilijkatedralen med det gamla handelskvarteret söder om Moskva-floden. Härifrån kan vi se hela Kreml och den återuppförda huvudkatedralen i Moskva, Frälsarkatedralen. 

Nu beger vi oss in bakom Kremls murar, där Putins svarta limousiner glider in och ut mellan gula administrationsbyggnader. Vi utforskar det gamla regeringshögkvarteret, som rymmer såväl sovjettidens kongresspalats i marmor, stål och glas som tsarernas kyrkor, vilka inramade hela deras liv, från dop och kröning till begravning. Här befinner vi oss verkligen i hjärtat av det stora riket. 

Efter lunch besöker vi de gröna, södra delarna av Moskva, med universitetet som fokuspunkt. Härifrån kan vi se hela den gamla stadskärnan. Mot slutet av eftermiddagen besöker vi Tretjakovgalleriet. På kvällen besöker vi Moskva City.

Middag ombord på fartyget, eller erbjudande om kvällsprogram.

Dag 3
Vi börjar med Röda torget, Bolsjojteatern och Jurij Gagarins grav vid Kreml-muren. Moskva är Europas största stad, och här blandas breda boulevarder och sovjetiska monumentalbyggen med små trivsamma parker och kyrkor med lökkupoler. Efter lunchen, som avnjuts i Moskvas centrum, besöker vi Novodevitjklostrets kyrkogård, där en lång rad av Rysslands berömdheter vilar. Det nya Rysslands första president, Boris Jeltsin, ligger under en väldig gravsten, utformad som den ryska flaggan. Mittemot hittar vi den folkkäre skådespelaren Nikulins grav, som pryds av en livfull staty inte bara av honom själv, utan också av hans ständige följeslagare, en hund. Generaler och kompositörer är begravda sida vid sida. Till sist ser vi också Chrusjtjovs ironisk-sarkastiska gravvård. Efter besöket på kyrkogården har vi lite tid över för en promenad på Moskvas gamla gågata, Arbat. På kvällen lämnar fartyget Moskva och vi inleder resan mot Sankt Petersburg.

Dag 4
Vi kommer till Uglitj, ytterligare en medeltida stad, där Sankt Dmitrij-kyrkan utgjorde skådeplatsen för mordet på tsar Ivan den förskräckliges son. Här bjuds det på goda promenadmöjligheter i en typisk rysk provinsstad, som nu håller på att återhämta sig efter sovjettiden.

Dag 5
Jaroslavl är ännu en höjdpunkt på vår resa. Denna stora ryska provinsstad vid den mytomspunna floden Volga förefaller vara oberörd av landets dramatiska historia med krig och revolutioner. Jaroslavls historia sträcker sig ända tillbaka till 1100-talet. Det blir även tid för vandringar i staden på egen hand.

Dag 6
Efter ännu ett dygn på vår flodfärd i den vackra ryska naturen kommer vi till Goritsy, ett vackert, lantligt och nästan orört område. Här bjuds vi på en inblick i ryskt vardagsliv: vi får komma hem till makarna Galina och Leonid, och vi tittar in i stadens lilla bibliotek.

Dag 7
Ett av kryssningens magiska ögonblick inträffar när den sagolikt vackra ön Kizji i sjön Onega och dess stora träkyrka från 1714 träder fram i morgondiset. Förklaringskyrkan består av ett huvudskepp och ett klocktorn. De ryska snickarna har skapat dessa byggnader i aspträ helt och hållet utan att använda spik. Runt om på ön finns ett antal mindre kyrkor, klocktorn, bondgårdar, förråd, lador, kvarnar och givetvis ryska banjor, d.v.s. bastur, som ju utgör den ryske bondens badrum. Öns byggnader finns med på UNESCO:s världsarvslista. Vi får en ordentlig uppfattning om hur livet levdes under både sommar och vinter på 1700-talet och 1800-talet här i norra Ryssland. Körsång och klockspel blandar sig med fågelsång.
Fram på eftermiddagen fortsätter vi vår färd över sjön Onega.

Dag 8
Floden Svir är en del av den volgabaltiska kanalen, som är den vattenväg vi följer på vår flodresa. Svir rinner mellan Ladoga och Onega, en sträcka på 220 km. Floden är 100 meter bred vid Podpozje fram till 10-12 km från Ivinskij-fördämningen, som är ett större, översvämmat område. Här finns två slussanläggningar som delar floden i tre delar: nedre, mellersta och övre Svir. Det finns mer än 30 öar i Svir. De flesta är mindre och låglänta, täckta med skog, buskvegetation och ängsmarker. 

Första stoppet är Mandrogi, där man skapat en souvenirmarknad vid en gammal sovjetisk semesterkoloni. Här kan vi gå i land och sträcka på benen, och vi kan också passa på att avnjuta vår picknick här, dock under något turistbetonade förhållanden. Den som vill kan t.ex. se konsthantverkare i full verksamhet, men det finns också goda möjligheter att gå en tur i den friska ryska naturen, eller att ta en drink på Vodkamuseet.

Dag 9
Ankomst till Sankt Petersburg.  Vi kör genom Sankt Petersburg och över floden Neva till den äldsta delen av staden – med rötter i Peter den Stores tid – och vi besöker Peter Paulfästningen, som ligger på en ö mitt i Neva. Här ser vi bland annat Peter Paulkatedralen, de ryska tsarernas gravkyrka. Mitt i kyrkorummet vilar numera Christian IX:s näst äldsta dotter, kejsarinnan Dagmar, i Ryssland känd under namnet Maria Fjodorovna. Hennes stoft flyttades hit år 2006 från Roskilde domkyrka i Danmark. På rundturen i staden får vi också veta mer om sovjettiden och vi ser byggnadsverk och monument som vittnar om denna senare del av Rysslands historia.

Efter lunchen får vi en guidning i den berömda Kyrkan på Blodet, eller Uppståndelsekyrkan. Med sina färgglada lökkupoler avviker den tydligt från resten av Sankt Petersburg, som ju domineras av europeisk barock och klassicism. Kyrkan på Blodet är byggd på den plats där Alexander II år 1881 mördades i ett attentat, och den är ett exempel på det sena 1800-talets fantasifulla och färgstarka ryska kyrkobyggnadskonst. 
När dagen närmar sig sitt slut besöker vi Fabergémuseet. Efter denna rundtur har vi tid över, exempelvis för en shoppingtur på huvudstråket Nevskij Prospekt, innan bussen tar oss tillbaka till vårt fartyg.

Du kan i förväg boka biljetter till en opera- eller balettföreställning till denna eller någon annan kväll. Biljetter till arrangemangen kan köpas via Akademisk Rejsebureau. Vi tar emot anmälningar i takt med att teatrar och konserthus offentliggör sina program, normalt två månader före avresan. En kväll i Sankt Petersburg är dessutom avsatt för fria aktiviteter, så att du kan utforska tsarernas stad på egen hand, till exempel med en tur på stadens kanaler.

Dag 10
Dagen inleds med en rundvisning i Vinterpalatset, som idag är en del av konstmuseet Eremitaget. Både konstsamlingen och byggnaden hör till världens främsta sevärdheter. Här får vi se de väldiga salar där tsarerna kunde imponera på främmande ambassadörer och statsöverhuvuden. Höjdpunkten i denna del av Vinterpalatset är tronsalen. Konstsamlingen är berömd världen över. Bland annat finns några av Leonardo da Vincis och Rembrandts viktigaste verk här, och man har en imponerande samling av fransk impressionism – ett resultat av de många konfiskeringarna av privata samlingar efter revolutionen 1917. Efter visningen kan den som så önskar på egen hand bese Eremitagets konstsamlingar, eller ge sig ut på egen upptäcktsfärd i Sankt Petersburg. Reseledaren står till förfogande med rekommendationer, exempelvis på museibesök. En given möjlighet är Ryska museet, det nationella konstmuseet med rysk konst. Här finns allt från klassiska ikoner och 1800-talsrealim till revolutionsårens avantgarde och Sovjetunionens socialistiska realism. Här finns även den underground-konst som under sovjettiden utvecklades parallellt med den statskontrollerade konsten. Den som så önskar kan naturligtvis utnyttja tiden för shopping, t.ex. i den enorma gallerian Gostinyj Dvor.

Dag 11
I dag blir det stadsvandring bakom fasaderna med Akademiska Resebyrån. Ett antal specialguider, som vanligtvis arbetar som journalister, tar oss i små grupper med till överfulla matmarknader, bakgårdar och instängda och överbefolkade bostäder. Det här ger oss chansen att uppleva det Sankt Petersburg som de fattigaste ryssarna lever i. Dessa sidor av staden ingår inte i traditionella turistarrangemang i Sankt Petersburg, och programpunkten är endast möjlig tack vare det nätverk som Akademiska Resebyrån stab av Rysslandsexperter har i Ryssland.

Dag 12
Efter frukosten finns det tid för en liten promenad i det närmaste området, varefter bussen tar oss till flygplatsen, för återresa till Danmark.

Föredrag ombord: Expertreseledaren håller under kryssningen en rad föredrag i fartygets föreläsningssal

Programmet (Från Skt. Petersburg till Moskva)

Dag 1
Vi flyger från Köpenhamn till Sankt Petersburg på morgonen. På vägen från flygplatsen till vårt fartyg hinner vi få ett intryck av Sankt Petersburgs södra förstäder. Efter att vi installerat oss i våra hytter blir det ett informationsmöte med reseledaren. Därefter är det dags för välkomstmiddag på fartyget. Efter middagen väntar en kvällstur med bussen genom centrum. 

Dag 2
Efter frukosten kör vi genom Sankt Petersburg och över floden Neva till den äldsta delen av staden – med rötter i Peter den Stores tid – och vi besöker Peter Paulfästningen, som ligger på en ö mitt i Neva. Här ser vi bland annat Peter Paulkatedralen, de ryska tsarernas gravkyrka. Mitt i kyrkorummet vilar numera Christian IX:s näst äldsta dotter, kejsarinnan Dagmar, i Ryssland känd under namnet Maria Fjodorovna. Hennes stoft flyttades hit år 2006 från Roskilde domkyrka i Danmark. På rundturen i staden får vi också veta mer om sovjettiden och vi ser byggnadsverk och monument som vittnar om denna senare del av Rysslands historia.

Efter lunchen får vi en guidning i den berömda Kyrkan på Blodet, eller Uppståndelsekyrkan. Med sina färgglada lökkupoler avviker den tydligt från resten av Sankt Petersburg, som ju domineras av europeisk barock och klassicism. Kyrkan på Blodet är byggd på den plats där Alexander II år 1881 mördades i ett attentat, och den är ett exempel på det sena 1800-talets fantasifulla och färgstarka ryska kyrkobyggnadskonst. När dagen närmar sig sitt slut besöker vi Fabergémuseet. Efter denna rundtur har vi tid över, exempelvis för en shoppingtur på huvudstråket Nevskij Prospekt, innan bussen tar oss tillbaka till vårt fartyg.

Du kan i förväg boka biljetter till en opera- eller balettföreställning till denna eller någon annan kväll. Biljetter till arrangemangen kan köpas via Akademisk Rejsebureau. Vi tar emot anmälningar i takt med att teatrar och konserthus offentliggör sina program, normalt två-tre månader före avresan. En kväll i Sankt Petersburg är dessutom avsatt för fria aktiviteter, så att du kan utforska tsarernas stad på egen hand, till exempel med en tur på stadens kanaler.

Dag 3
Dagen inleds med en rundvisning i Vinterpalatset, som idag är en del av konstmuseet Eremitaget. Både konstsamlingen och byggnaden hör till världens främsta sevärdheter. Här får vi se de väldiga salar där tsarerna kunde imponera på främmande ambassadörer och statsöverhuvuden. Höjdpunkten i denna del av Vinterpalatset är tronsalen. Konstsamlingen är berömd världen över. Bland annat finns några av Leonardo da Vincis och Rembrandts viktigaste verk här, och man har en imponerande samling av fransk impressionism – ett resultat av de många konfiskeringarna av privata samlingar efter revolutionen 1917. Efter visningen kan den som så önskar på egen hand bese Eremitagets konstsamlingar, eller ge sig ut på egen upptäcktsfärd i Sankt Petersburg. Reseledaren står till förfogande med rekommendationer, exempelvis på museibesök. En given möjlighet är Ryska museet, det nationella konstmuseet med rysk konst. Här finns allt från klassiska ikoner och 1800-talsrealim till revolutionsårens avantgarde och Sovjetunionens socialistiska realism. Här finns även den underground-konst som under sovjettiden utvecklades parallellt med den statskontrollerade konsten. Den som så önskar kan naturligtvis utnyttja tiden för shopping, t.ex. i den enorma gallerian Gostinyj Dvor.

Dag 4
I dag blir det stadsvandring bakom fasaderna med Akademiska Resebyrån. Ett antal specialguider, som vanligtvis arbetar som journalister, tar oss i små grupper med till överfulla matmarknader, bakgårdar och instängda och överbefolkade bostäder. Det här ger oss chansen att uppleva det Sankt Petersburg som de fattigaste ryssarna lever i. Dessa sidor av staden ingår inte i traditionella turistarrangemang i Sankt Petersburg, och programpunkten är endast möjlig tack vare det nätverk som Akademiska Resebyrån stab av Rysslandsexperter har i Ryssland.

På kvällen lättar fartyget ankar, och vi och kaptenen hälsar er välkomna med ett glas champagne, medan vi glider fram längs Neva. Seglatsen från Sankt Petersburg till sjön Ladoga bjuder på ett backigt landskap, och efter cirka 25 km lämnar vi storstadens förorter bakom oss, samtidigt som skogen och landsbygdens byar tar vid. Tack vare Finska viken befinner vi oss fortfarande i ett kustlandsklimat. I kväll når vi Europas största sjö, Ladoga, som med sina 17 900 km2 är tre gånger större än Vänern.

Dag 5
Floden Svir är en del av den volgabaltiska kanalen, som är den vattenväg vi följer på vår flodresa. Svir rinner mellan Ladoga och Onega, en sträcka på 220 km. Floden är 100 meter bred vid Podpozje fram till 10-12 km från Ivinskij-fördämningen, som är ett större, översvämmat område. Här finns två slussanläggningar som delar floden i tre delar: nedre, mellersta och övre Svir. Det finns mer än 30 öar i Svir. De flesta är mindre och låglänta, täckta med skog, buskvegetation och ängsmarker. 

Första stoppet är Mandrogi, där man skapat en souvenirmarknad vid en gammal sovjetisk semesterkoloni. Här kan vi gå i land och sträcka på benen, och vi kan också passa på att avnjuta vår picknick här, dock under något turistbetonade förhållanden. Den som vill kan t.ex. se konsthantverkare i full verksamhet, men det finns också goda möjligheter att gå en tur i den friska ryska naturen, eller att ta en drink på Vodkamuseet.

Dag 6
Ett av kryssningens magiska ögonblick inträffar när den sagolikt vackra ön Kizji i sjön Onega och dess stora träkyrka från 1714 träder fram i morgondiset. Förklaringskyrkan består av ett huvudskepp och ett klocktorn. De ryska snickarna har skapat dessa byggnader i aspträ helt och hållet utan att använda spik. Runt om på ön finns ett antal mindre kyrkor, klocktorn, bondgårdar, förråd, lador, kvarnar och givetvis ryska banjor, d.v.s. bastur, som ju utgör den ryske bondens badrum. Öns byggnader finns med på UNESCO:s världsarvslista. Vi får en ordentlig uppfattning om hur livet levdes under både sommar och vinter på 1700-talet och 1800-talet här i norra Ryssland. Körsång och klockspel blandar sig med fågelsång.

Fram på eftermiddagen fortsätter vi vår färd över sjön Onega.

Dag 7
Efter ännu ett dygn på vår flodfärd i den vackra ryska naturen kommer vi till Goritsy, ett vackert, lantligt och nästan orört område. Här bjuds vi på en inblick i ryskt vardagsliv: vi får komma hem till makarna Galina och Leonid, och vi tittar in i stadens lilla bibliotek.

Dag 8
Jaroslavl är ännu en höjdpunkt på vår resa. Denna stora ryska provinsstad vid den mytomspunna floden Volga förefaller vara oberörd av landets dramatiska historia med krig och revolutioner. Här besöker vi de viktigaste kyrkorna och klostren, vilkas historia sträcker sig ända tillbaka till 1100-talet, samt centrum, vid stadens egen kreml (fästning). Det blir även tid för vandringar i staden på egen hand.

Dag 9
Vi kommer till Uglitj, ytterligare en medeltida stad, där Sankt Dmitrij-kyrkan utgjorde skådeplatsen för mordet på tsar Ivan den förskräckliges son. Här bjuds det på goda promenadmöjligheter i en typisk rysk provinsstad, som nu håller på att återhämta sig efter sovjettiden. På kvällen blir det festmiddag, där vi säger farväl till kaptenen och besättningen, som kommer att lämna fartyget vid ankomsten till Moskva nästa dag. Före festmiddagen håller reseledaren ett föredrag om Moskva ombord på fartyget, så att vi är väl förberedda inför mötet med den ryska huvudstaden.

Dag 10
Vi glider fram längs Moskvafloden mot Rysslands huvudstad. Efter ankomsten blir det en rundtur i den imponerande huvudstaden. Vi börjar med Röda torget och ser bland annat Bolsjojteatern. Moskva är Europas största stad, och här blandas breda boulevarder och sovjetiska monumentalbyggen med små trivsamma parker och kyrkor med lökkupoler. Efter lunchen, som avnjuts i Moskvas centrum, besöker vi Novodevitjklostrets kyrkogård, där en lång rad av Rysslands berömdheter vilar. Det nya Rysslands första president, Boris Jeltsin, ligger under en väldig gravsten, utformad som den ryska flaggan. Mittemot hittar vi den folkkäre skådespelaren Nikulins grav, som pryds av en livfull staty inte bara av honom själv, utan också av hans ständige följeslagare, en hund. Generaler och kompositörer är begravda sida vid sida. Till sist ser vi också Chrusjtjovs ironisk-sarkastiska gravvård. 

Dag 11
Idag är det dags för den stora rundturen med buss i Moskva. Vi kör genom Moskvas huvudgata, Tverskaja, och skymtar återigen Röda torget, som vi besökte igår. Vi stannar en stund på bron som förbinder området vid Röda torget och den lökkupolförsedda Vasilijkatedralen med det gamla handelskvarteret söder om Moskva-floden. Härifrån kan vi se hela Kreml och den återuppförda huvudkatedralen i Moskva, Frälsarkatedralen.

Nu beger vi oss in bakom Kremls murar, där Putins svarta limousiner glider in och ut mellan gula administrationsbyggnader. Vi utforskar det gamla regeringshögkvarteret, som rymmer såväl sovjettidens kongresspalats i marmor, stål och glas som tsarernas kyrkor, vilka inramade hela deras liv, från dop och kröning till begravning. Här befinner vi oss verkligen i hjärtat av det stora riket.
Efter lunch besöker vi de gröna, södra delarna av Moskva, med universitetet som fokuspunkt. Härifrån kan vi se hela den gamla stadskärnan. Mot slutet av eftermiddagen besöker vi Tretjakovgalleriet. På kvällen besöker vi Moskva City.

Middag ombord på fartyget, eller erbjudande om kvällsprogram.

Dag 12
Efter frukosten finns det tid för en liten promenad i det närmaste området, varefter bussen tar oss till flygplatsen.

Vad ingår?

 • Flyg t/r till Ryssland från Köpenhamn eller Stockholm
 • 12 dagars flodkryssning
 • 11 övernattningar i dubbelhytt med egen dusch och toalett
 • Fartyget ägs av rederiet Mosturflot och hör till de modernaste av dem som seglar på de ryska floderna.
 • Helpension, inklusive luncher på spännande caféer och restauranger i Moskvas och Sankt Petersburgs stadskärnor.
 • Kaptenens festliga välkomst- och avskedsmiddagar
 • Levande musik i baren varje kväll samt tre konserter med fartygets orkester, bland annat med rysk folkmusik
 • Omfattande sightseeing i Sankt Petersburg
 • Vinterpalatset med Eremitaget i Sankt Petersburg
 • Omfattande sightseeing i Moskva
 • Akademisk Rejsebureaus unika stadsvandring bakom fasaderna, där vi ser allt det som vanligtvis är dolt för turisterna. Denna programpunkt är endast möjlig tack vare vår stab av Rysslandsexperter och deras nätverk i Ryssland.
 • En av Sveriges ledande Rysslandsexperter som gruppens egen reseledare och föredragshållare under hela resan
 • Lokal engelsktalande reseledarassistent, som hjälper reseledaren och gruppen med smått och stort under hela resan, och som även har gott om tid att berätta om sig själv, sin bakgrund och familj, och om hur det är att leva som vanlig person i Ryssland idag
 • Många spännande föredrag, filmvisningar och diskussioner med expertreseledaren om Rysslands historia, kultur, religion och Putins moderna ryska samhälle
 • Samtliga entréavgifter på museer o.s.v. i samband med sightseeing-programmet
 • All dricks

Visum

Alla som reser till Ryssland ska ha giltigt visum vid inresan.

Här kan du kan nu läsa om visum procedur

Praktisk information

Flygresan
På senare år har antalet direkta avgångar från Danmark till Ryssland blivit allt färre. Det finns till exempel inte längre några fasta dagliga avgångar mellan Köpenhamn och Sankt Petersburg, och SAS har helt och hållet lagt ned sin direkta linje mellan Moskva och Köpenhamn. Aeroflot flyger dock fortfarande direkt mellan Moskva och Köpenhamn, och vi bokar platser med dem så långt möjligt. På grund av flygbolagens nedprioritering av direktlinjer mellan Danmark och Ryssland kommer vi framöver att kunna erbjuda färre direkta avgångar från Köpenhamn. SAS flyger till Ryssland via Stockholm, Air Baltic via Riga och Czech Airlines via Prag, och det är dessa linjer vi i första hand väljer. Andra alternativ kan dock bli aktuella.
Från Stockholm finns fortfarande direkta avgångar med SAS till Sankt Petersburg, men inte till Moskva. Den direkta linjen Moskva – Stockholm flygs enbart av ryska Aeroflot. Trots att direkta förbindelser finns, kan det förkomma avgångar där vi måste utnyttja andra alternativ med mellanlandning på vägen. Vi gör vårt bästa för att hitta de mest attraktiva flygavgångarna som passar det planerade reseprogrammet, men vi kan inte garantera direkta avgångar från Köpenhamn eller Stockholm. De slutgiltiga flygtiderna anges i informationsbrevet en månad före avresa.  

Språk
Guiden är svensk och majoriteten av resan kommer att genomföras på svenska. Men vissa möten med lokala kommer att genomföras på engelska.

Strapatser
Vi vill betona att den här resan inte lämpar sig för personer som är beroende av personlig assistans, rullstol eller rollator. Det beror bl.a. på att det under resans gång förekommer programpunkter där det förutsätts att deltagaren kan gå 2-3 km i vanligt tempo med kortare stopp på vägen. Därtill kommer att både fartyget (här finns bara trappor – ingen hiss) och flera av de ställen vi besöker på vägen lämpar sig illa för personer som har omfattande problem med att gå. Du är mycket välkommen att kontakta Akademiska Resebyrån innan du gör din beställning om du tror att det ovannämnda kan skapa problem. 

Valuta, väder, tidsskillnad, dricksvatten, klädsel mm.
Klika här för praktisk information

Uppgraderingar och enkelhytt

Resans grundpris gäller för en person i dubbelhytt på däck 1.

Hytterna på däck 1 är placerade längst ned i fartyget, precis ovan vattenlinjen, och har en fönsterglugg som inte kan öppnas. På däck 1 finns det möjlighet för sällskap på tre eller fyra personer att dela på en flerpersonershytt. 

Uppgradering
Det finns möjlighet till uppgradering till fartygets övriga däck. Se priserna nedan: 

Dubbelhytt på däck 2 - Main deck – 2 857 kr. per person.
Dubbelhytt på däck 3 - Upper deck – 4 286 kr. per person.
Dubbelhytt på däck 4 - Boat deck – 5 714 kr. per person.

Ovanstående priser är per person i dubbelhytt.

Hytterna på däck 2, 3 och 4 är utrustade med ett fönster som kan öppnas.

Samtliga hytter på fartyget – oavsett däck – är utrustade med: Enkelsängar, fönster eller fönsterglugg, klimatanläggning, badrum med dusch och toalett, garderob och kylskåp. Observera att det inte finns hårtork i hytterna. 

I fartygets reception finns en värdebox där man kan förvara sina värdesaker. Det finns flera restauranger och kaféer ombord, samt soldäck och andra platser där man kan vistas under seglatsen. På fartyget finns också ett tvätteri, som tvättar kläder mot betalning. Under själva seglatsen har vi med oss en fartygsläkare som kan utföra mindre behandlingar samt ställa diagnoser. Fartygsläkaren kan inte lämna ut eller skriva ut medicin. Ett besök hos fartygsläkaren betalas kontant, men ersätts genom reseförsäkringen vid hemkomst.

Svit
Vi kan också erbjuda uppgradering svit. Detta kan dock endast ske på efterfrågan, och vi kan inte garantera att sviten är ledig.

Enkelhytt
Fartygen har ett mycket begränsat antal enkelhytter. Enkelhytterna är mindre än dubbelhytterna, och har bara en enkelsäng. Övriga faciliteter är desamma som i dubbelhytterna. Det totala tillägget för en enkelhytt är 7 143 kr. En enda person kan också inkvarteras ensam i en dubbelhytt. Tillägget blir då 10 714 kr.  

Avgångar & priser

ResedatumDestinationLediga platserPris från

September 2021

11/9 - 22/9Flodkryssning från Sankt Petersburg till Moskva
Reseledare: Uspecificeret
Lediga platser19 995:-Boka