Kulturresa till Sankt Petersburg

Blodskatedralen
Skt. Petersborg
Katharina-sommerslottet
Katharina-sommerslottet
Skt. Petersborg

Sankt Petersburg är Rysslands kulturhuvudstad. Vinterpalatset rymmer, förutom de kejserliga representationsgemaken, enastående konst av Rembrandt och Leonardo da Vinci. Vi ser adelns palats som kantar kanalerna, och vi ser lökkupolförsedda kyrkor med fantastiska ikoner. På kvällarna finns det möjlighet att gå på balett eller opera i världsklass.  

Men vi kommer också in bakom fasaderna – en upplevelse som garanterat inte ingår i vanliga turistresor till Ryssland. Och så går vi förstås på upptäcktsfärd i det ryska köket, och smakar på blini och borsjtj – naturligtvis med ett glas vodka till.

Status:
Fullt

Programmet

Dag 1
Avresa från Köpenhamn. Efter ankomst samlas vi i hotellobbyn och ger oss sedan ut på den första sightseeingen tillsammans med reseledaren. Vi ser bl.a. Nevskij Prospekt, kantat av adelspalats, stadens vindlande kanaler, den stora floden Neva samt stadens landmärke: ryttarstatyn av Sankt Petersburgs grundare, Peter den Store. Vi får också möjlighet att övervara inledningen av den ortodoxa kvällsgudstjänsten i domkyrkan, Kazankatedralen, innan vi avslutar kvällen på en restaurang. Här väntar en rysk välkomstmiddag, givetvis med rysk vodka till. 

Dag 2
Efter frukost tar reseledaren oss med på fortsatt sightseeing i Sankt Petersburg; denna gång med vår egen båt i stället för buss. Under båtfärden märker vi hur stora delar av praktbyggnaderna i den gamla huvudstaden verkligen ser ut som om de vore skapade just för att ses från kanalerna och från floden. Härifrån får man intrycket att Sankt Petersburg är ett ryskt försök att förena delar av Venedig och Amsterdam. Båtfärden slutar vid Peter-Paulfästningen, som ligger på en ö mitt i floden Neva. Här hittar vi bl.a. Peter-Paulkatedralen, där de ryska tsarerna är begravda. Under vår rundtur i staden får vi också veta en del om Sovjetperioden, och vi tittar på byggnadsverk och monument som berättar om denna senare del av Rysslands historia.
Efter lunch får vi en visning av den berömda Kyrkan på blodet, som med sina färgglada lökkupoler skiljer sig rejält från det övriga Sankt Petersburg, där de europeiska stilarterna barock och klassicism dominerar. Kyrkan på blodet är byggd på den plats där Alexander II år 1881 mördades i ett attentat, och den är ett utmärkt exempel på den fantasifulla och färgstarka ryska kyrkobyggnadsstil som vi ser i slutet av 1800-talets Ryssland. Peters timmerstuga och Smolnij-klostret ingår också.
Efter denna rundvisning får vi lite tid på egen hand, t.ex. för att shoppa på och omkring huvudstråket Nevskij Prospekt. Âven möjligt att se Fabergé-museet. Sedan tar bussen oss tillbaka till hotellet.

Dag 3
Dagen inleds med en rundvisning i Vinterpalatset och konstmuseet Eremitaget. Både konstsamlingen och byggnadsverket i stort hör till världens främsta sevärdheter. Här får vi se de väldiga salar där tsarerna en gång i tiden kunde imponera på främmande ambassadörer och statsöverhuvuden. Höjdpunkten i denna del av Vinterpalatset är tronsalen. Konstsamlingen är berömd världen över. Bland annat finns några av Leonardo da Vincis och Rembrandts viktigaste verk här. Efter lunch besöker vi Ryska museet, det nationella museet för rysk konst. Här finns allt från klassiska ikoner och 1800-talsrealism vandringsmålarna till revolutionsårens avantgarde och Sovjetunionens socialistiska realism. Här finns även den undergroundkonst som under sovjettiden utvecklades parallellt med den statskontrollerade konsten.

Dag 4
I dag blir det utflykt till sommarpalatsen som Sankt Petersburg är så berömt för, och som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Vi börjar med att ta en bärplansbåt ut i Finska viken. Den tar oss till slottet Peterhof. Här möts vi av stora fontäner, en kanal som leder ut till viken, och ett imponerande system av terrasser och guldöverdragna statyer som leder den besökande upp till barockpalatset. Huvudattraktionen i Peterhof är just parken och fontänerna, så här tar vi god tid på oss. Vi går dock inte in i själva slottet. Vi ska nämligen ta oss vidare till det sannolikt mest kända av alla sommarslotten. Det ligger i staden Pusjkin, som under tsartiden var känd som Tsarskoje Selo, d.v.s. tsarernas by. I Katarinapalatset i Pusjkin ser vi bl.a. det berömda bärnstensrummet. Medan Vinterpalatset framför allt användes till ceremonier och representation, fungerade sommarpalatsen ofta som privata residens för tsarfamiljerna under större delen av 1800-talet. Runt omkring palatsen uppstod ett antal städer, och med sina parker och trädgårdar ger de nu en frisk fläkt åt de första dagarnas kulturprogram i storstaden Sankt Petersburg. Lunch serveras under utflykten, och vi är inte tillbaka i centrum förrän sent på eftermiddagen.

Dag 5
Vi inleder dagen med en klassisk Dostojevskij-vandring. Gruppen följer bl.a. studenten Raskolnikovs väg från det eländiga kyffe han hyrde i dåtidens slumkvarter, till den gamla pantlånerskans lägenhet, där han i första delen av romanen Brott och Straff blir till dubbelmördare. Vi får också lyssna till berättelsen om Dostojevskijs dramatiska liv under 1860-talet, med allt från kärlekslidanden till nästan obotligt spelmissbruk. Medan vi vandrar genom kvarteret och lyssnar till berättelserna om författarens liv och verk försöker vi också förstå de omvälvningar som drabbade det ryska samhället under årtiondena före revolutionen.

Efter lunch är det dags för Akademiska Resebyråns alldeles speciella vandring bakom stadens fasader. I små grupper vi visas runt på dignande livsmedelsmarknader, på bakgårdar och i trånga flerfamiljslägenheter. På så sätt får vi möjlighet att se det Sankt Petersburg som de fattigaste ryssarna bor i idag. Dessa sidor av staden ingår aldrig i de traditionella rundvisningarna för turister i Sankt Petersburg, och programpunkten kan endast bli verklighet tack vare det nätverk som Akademiska Resebyråns stab av Rysslandsexperter har i Ryssland. 

Dag 6
På avresedagen får vi en del tid för oss själva, fram till dess att bussen tar oss till flygplatsen.

Vad ingår?

 • Flygresa tur och retur Köpenhamn/Stockholm – Sankt Petersburg
 • 5 övernattningar i dubbelrum på trestjärnigt hotell med frukost
 • Transport i samband med programmet 
 • Två middagar och fyra luncher
 • Stadsrundtur med svensktalande guide
 • Bronsryttaren
 • Kazankatedralen
 • Statyn av Anna Achmatova
 • Leninstatyn vid Finlandsstationen
 • Nevskij Prospekt
 • Peter-Paul fästningen + katedralen + rostra-pelarna vid gamla börshuset
 • Guidad tur av Vinterpalatset med Eremitaget
 • Peterhofs fontäner
 • Tsarskoje Zelo, Katarinapalatset med bärnstensrummet
 • Kyrkan på blodet
 • Stadsvandring - bakom fasaderna
 • Expertreseledare och lokal svensktalande reseledarassistent
 • All dricks

Visum ingår inte i priset

Reseledare

Praktisk information

Flygresan
På senare år har antalet direkta avgångar från Danmark till Ryssland blivit allt färre. Det finns till exempel inte längre några fasta dagliga avgångar mellan Köpenhamn och Sankt Petersburg. På grund av flygbolagens nedprioritering av direktlinjer mellan Danmark och Ryssland kommer vi framöver att kunna erbjuda färre direkta avgångar från Köpenhamn. SAS flyger till Ryssland via Stockholm, Air Baltic via Riga och Czech Airlines via Prag, och det är dessa linjer vi i första hand väljer. Andra alternativ kan dock bli aktuella.
Från Stockholm finns fortfarande direkta avgångar med SAS till Sankt Petersburg. Trots att direkta förbindelser finns, kan det förkomma avgångar där vi måste utnyttja andra alternativ med mellanlandning på vägen. Vi gör vårt bästa för att hitta de mest attraktiva flygavgångarna som passar det planerade reseprogrammet, men vi kan inte garantera direkta avgångar från Köpenhamn eller Stockholm. De slutgiltiga flygtiderna anges i informationsbrevet en månad före avresa.  ​

Strapatser
Vi vill betona att den här resan inte lämpar sig för personer som är beroende av personlig assistans, rullstol eller rollator. Det beror bl.a. på att det under resans gång förekommer programpunkter där det förutsätts att deltagaren kan gå 2-3 km i vanligt tempo med kortare stopp på vägen. Därtill kommer att både fartyget (här finns bara trappor – ingen hiss) och flera av de ställen vi besöker på vägen lämpar sig illa för personer som har omfattande problem med att gå. Du är mycket välkommen att kontakta Akademiska Resebyrån innan du gör din beställning om du tror att det ovannämnda kan skapa problem. 

Valuta, väder, tidsskillnad, dricksvatten, klädsel mm.
Klika här för praktisk information​.

Visum

Visum krävs INTE för denna resa!

Den 1 oktober 2019 infördes visumfrihet för resor till Sankt Petersburg på upp till åtta dagar – detta gäller uteslutande för resor till Sankt Petersburg, och det är inte möjligt att lämna Sankt Petersburg under vistelsen.

Dock måste resenären fylla i ett online-formulär före inresan. Länk till detta formulär skickas ut före avresan.  

Här kan du kan nu läsa om visum procedur