Sankt Petersburg - för den som vill veta mer

Rysslands kulturhuvudstad har mycket att bjuda på, och det räcker för flera besök. På den här resan ingår en rad sevärdheter som inte ingått i våra tidigare resor till Ryssland. Här besöker vi Isakskatedralen, Jusupovpalatset, där Rasputin mördades, slotten i Pavlovsk och Gatjina och Europas högsta byggnad, skyskrapan i Lachta center, med utsikt över staden. Till sist går vi också på jakt efter sovjetperioden i Statjekkvarteret, besöker pansarkryssaren Aurora samt det nyrenoverade Blockadmuseet som fokuserar på den 900 dagar långa belägringen av Leningrad. På kvällarna är det möjligt att gå på Mariinskij- eller Mikhailovskij-teatern. Kanske vill man besöka/återse Eremitaget eller Ryska museet på egen hand i lugn och ro. På den här resan har vi inte en särskild reseledare med, utan våra tidigare resenärer kommer att känna igen flera av våra lokala medarbetare som nu kommer att fungera som guider i Sankt Petersburg. 

Från den 1 oktober 2019 är det gratis, och dessutom betydligt enklare, att få visum till Sankt Petersburg.

Status:
Fullt

Dagsprogram

Dag 1 
Ankomst med flyg, inkvartering på hotel. Vi besöker tornet i Lachta center med utsikt över staden. Middag på georgisk restaurant i närheten.

Dag 2
Vi promenerar från hotellet till Isakskatedralen, den storslagna kyrkan som Peter den Store indirekt fick uppkallad efter sig själv. Här besöker vi katedralen och går upp till kupolen, varifrån man kan se Vinterpalatset, bronsryttaren och Peter-Paulfästningen på den andra sidan av Neva-floden. Härifrån går vi sedan vidare ned till Jusupovpalatset, som en gång i tiden tillhörde den rikaste familjen i Ryssland. Här mördades munken Rasputin, och vi får höra mer om attentatet. Lunch och eftermiddag på egen hand. Sedan kan man t.ex. besöka Vinterpalatset eller Ryska museet.

På kvällen är det möjligt att gå på balett eller opera på Mariinskij- eller Mikhailovskij-teatern. Biljetterna beställs hos oss när programmet offentliggörs. 

Dag 3 
Heldagsutflykt till slotten i Pavlovsk och Gatjina, vilket normalt sett inte ingår i resor till Sankt Petersburg. Slotten med parker är lika imponerande som Peterhof och Katarinapalatset men mindre besökta. Guiden berättar om dem som bott där, bland annat Pavel och de sista medlemmarna av Romanovfamiljen. Lunch på vägen.

På kvällen är det möjligt att gå på balett eller opera på Mariinskij- eller Mikhailovskij-teatern. Biljetterna beställs hos oss när programmet offentliggörs. 

Dag 4 
I dag åker vi ut till Statjekkvarteret, där vi bland annat ser den stora statyn av Kirov, exempel på sovjetisk funktionalistisk byggnation från 20- och 30-talen, samt metrostationen Avtovo, som är den mest utsmyckade i Sankt Petersburg. Härifrån kör vi tillbaka in till centrum, där vi besöker pansarkryssaren Aurora (museet är inne i fartyget) och Blockadmuseet, som beskriver den 900 dagar långa belägringen av Leningrad.

Lunch samt eftermiddag på egen hand.

På kvällen är det möjligt att gå på balett eller opera på Mariinskij- eller Mikhailovskij-teatern. Biljetterna beställs hos oss när programmet offentliggörs. 

Dag 5
Hemresa

Vad ingår?

  • Flygresa tur och retur Köpenhamn/Stockholm – Sankt Petersburg
  • 4 övernattningar i dubbelrum på trestjärnigt hotell med frukost
  • Transport i samband med programmet 
  • En middag och en lunch
  • Program inkl. alla ingångar
  • Expertreseledare och lokal svensktalande reseledarassistent
  • All dricks

Praktisk information

Flygresan
På senare år har antalet direkta avgångar från Danmark till Ryssland blivit allt färre. Det finns till exempel inte längre några fasta dagliga avgångar mellan Köpenhamn och Sankt Petersburg. På grund av flygbolagens nedprioritering av direktlinjer mellan Danmark och Ryssland kommer vi framöver att kunna erbjuda färre direkta avgångar från Köpenhamn. SAS flyger till Ryssland via Stockholm, Air Baltic via Riga och Czech Airlines via Prag, och det är dessa linjer vi i första hand väljer. Andra alternativ kan dock bli aktuella.
Från Stockholm finns fortfarande direkta avgångar med SAS till Sankt Petersburg. Trots att direkta förbindelser finns, kan det förkomma avgångar där vi måste utnyttja andra alternativ med mellanlandning på vägen. Vi gör vårt bästa för att hitta de mest attraktiva flygavgångarna som passar det planerade reseprogrammet, men vi kan inte garantera direkta avgångar från Köpenhamn eller Stockholm. De slutgiltiga flygtiderna anges i informationsbrevet en månad före avresa.  ​

Strapatser
Vi vill betona att den här resan inte lämpar sig för personer som är beroende av personlig assistans, rullstol eller rollator. Det beror bl.a. på att det under resans gång förekommer programpunkter där det förutsätts att deltagaren kan gå 2-3 km i vanligt tempo med kortare stopp på vägen. Därtill kommer att både fartyget (här finns bara trappor – ingen hiss) och flera av de ställen vi besöker på vägen lämpar sig illa för personer som har omfattande problem med att gå. Du är mycket välkommen att kontakta Akademiska Resebyrån innan du gör din beställning om du tror att det ovannämnda kan skapa problem. 

Valuta, väder, tidsskillnad, dricksvatten, klädsel mm.
Klika här för praktisk information​.

Visum

Visum krävs INTE för denna resa!

Den 1 oktober 2019 infördes visumfrihet för resor till Sankt Petersburg på upp till åtta dagar – detta gäller uteslutande för resor till Sankt Petersburg, och det är inte möjligt att lämna Sankt Petersburg under vistelsen.

Dock måste resenären fylla i ett online-formulär före inresan. Länk till detta formulär skickas ut före avresan.  

Här kan du kan nu läsa om visum procedur