Flodkryssning till Svarta havet

Upplev Ukraina från huvudstaden Kiev till Odessa vid Svarta havet!

Färden på tio dagar går på floden Dnepr genom kosackernas hemland. Kiev var huvudstad i den första ryska staten Rus (Kiev-Ryssland). Kievstaten är den historiska föregångaren till dagens stater Ryssland, Belarus (Vitryssland) och Ukraina. I Kiev besöker vi det medeltida grottklostret, det sovjetiska miljonprogrammets Kiev från Chrustjovs tid (1953-1964), och upplever det nya självständiga Ukrainas huvudstad.

Resan för oss vidare genom flodlandskapet och Krementjukreservoaren, en stor konstgjord sjö i Dneprs delta till Odessa. På färden mot Odessa besöker vi kosackhuvudstaden Zaporizja och staden Cherson, där vi gör en utflykt till Starosjvedske, det vill säga Gammalsvenskby. Den anlades av Katarina den stora år 1781. Hon flyttade den svenska befolkningen på Dagö i Estland dit. Staden har spår efter svenskarna, bland annat en svensk kyrka.

Odessa bjuder på sydeuropeisk stämning med trädskuggade gator, kyrkor av olika slag, synagogor och moskéer samt den från filmen ”Pansarkryssaren Potemkin” berömda Potemkin-trappan ned mot hamnen.

2 extra dagar på ett hotell i Kiev med utflykt till Tjernobyl (Tillköp)
Intresset för att besöka Tjernobyl har formligen exploderat efter att den utmärkta serien om olyckan på HBO gjort sitt segertåg genom Europa. Vi besöker Tjernobyl på alla våra Kiev-resor, och kan även erbjuda ett besök i samband med våra flodkryssningar Kiev-Odessa. Klockan utan visare är från Pripjat, där tiden stannade 1986. Det här är en resa in i en svunnen tid, samtidigt som det handlar om vår samtid. Pris 3 600 SEK

Status:
Fullt

Dagsprogram

Dag 1
Flygresa, ankomst, inkvartering och middag på skeppet M/S Dniepr Princess. Välkomstcocktail med besättningen.

Dag 2
Stadsrundtur på Kievs huvudgata Kresjatik och Majdan-torget, som var platsen för Den orangea revolutionen 2004 och Euromajdan-protesterna 2014. Vi besöker Kievs metro, som har världens djupast belägna tunnelbanestationer, Michailovskij-klostret och Sofia-katedralen med den svenska prinsessan Ingegerds och hennes make storfurst Jaroslavs sarkofag.

Dag 3
Vi besöker Holodomor-museet om den av Stalinregimen orsakade svältkatastrofen under kollektiviseringen av jordbruket i Ukraina 1932-1933.  Därefter besöker vi Grottklostret. I dess underjordiska gångar finns munken Nestors grav.  Han anses ha författat ”Nestorskrönikan” från början av 1100-talet som beskriver hur vikingen Rurik år 862 inkallades till landet för att skapa ordning och reda. Till sist besöker vi sänkan Babij Jar, känd som platsen där den nazistiska ockupationsmakten den 29-30 september 1941 sköt 33 771 judar. Sedan skedde här ytterligare nazistiska massmord. Totalt mördades mer än 100 000 människor.

Dag 4
Seglats på Dnepr hela dagen. Vi passerar bland annat den stora Krementjukreservoaren och flera slussar. Ombord håller reseledaren föredrag om Ukrainas nutidshistoria från självständigheten 1991 fram till idag.

Dag 5
Vi anlöper Zaporizja, ett traditionellt kosackområde. Där grundade kosackerna på 1500-talet fästningen Hortitsa. Där levde de efter egna lagar i ett egalitärt och militärt präglat samhälle. Vi besöker Kosackmuseet och ser DniproHESD, som när det togs i bruk år 1932 var Europas största vattenkraftverk. Möjlighet att se en kosack-show.

Ombord håller reseledaren ett föredrag om Ukraina under inbördeskriget 1918-1921 och sovjetperioden.

Dag 6
Cherson grundades år 1778 som hamn-och varvsstad. Här tar vi en heldagsutflykt till Gammalsvenskby, en svensk bondby som anlades av Katarina den stora år 1781. Hon flyttade den svenska befolkningen på Dagö i Estland dit. Staden har spår efter svenskarna, bland annat en svensk kyrka.

Dagens föredrag ombord handlar om Ukraina från vikingatiden och fram till sovjetperioden.

Dag 7
Odessa är känt för sin särskilda atmosfär, humor och dialekt. Samtidigt är Odessa Ukrainas största och viktigaste hamnstad. Vi ser den berömda Potemkin-trappan och Operan, en av Europas vackraste. Möjlighet att gå på balett eller opera.

Dag 8
Fortsatt rundtur i Odessa. Vi besöker en ortodox kyrka, en synagoga, en katolsk och en armenisk kyrka. På detta sätt får vi en uppfattning om stadens mångnationella och -konfessionella karaktär.

Dag 9
Odessa har mycket att erbjuda i form av restauranger, mysiga affärsgator och plager. Denna dag är det möjligt att besöka katakomberna eller att anmäla sig till en heldagstur till borgen Belgorod-Dnestrovski.

Dag 10
Hemresa.

Vad ingår?

  • Flyg t/r till Kiev från Köpenhamn eller Stockholm
  • 10 dagars flodkryssning
  • 9 övernattningar i dubbelhytt med egen dusch och toalett
  • Helpension
  • En av Sveriges ledande Rysslands- och Ukrainaexperter som gruppens egen reseledare och föredragshållare under hela resan
  • Samtliga entréavgifter på museer o.s.v. i samband med sightseeing-programmet
  • All dricks

Uppgraderingar och enkelhytt

Resans grundpris gäller för en person i dubbelhytt på däck 1.

Hytterna på däck 1 är placerade längst ned i fartyget, precis ovan vattenlinjen, och har en fönsterglugg som inte kan öppnas. På däck 1 finns det möjlighet för sällskap på tre eller fyra personer att dela på en flerpersonershytt. 

Uppgradering
Det finns möjlighet till uppgradering till fartygets övriga däck. Se priserna nedan: 

Dubbelhytt på däck 2 - Main deck – 2 857 SEK per person.
Dubbelhytt på däck 3 - Upper deck – 4 286 SEK per person.
Ovanstående priser är per person i dubbelhytt.

Hytterna på däck 2, 3 och 4 är utrustade med ett fönster som kan öppnas.

Samtliga hytter på fartyget – oavsett däck – är utrustade med: Enkelsängar, fönster eller fönsterglugg, klimatanläggning, badrum med dusch och toalett, garderob och kylskåp. Observera att det inte finns hårtork i hytterna. 

I fartygets reception finns en värdebox där man kan förvara sina värdesaker. Det finns flera restauranger och kaféer ombord, samt soldäck och andra platser där man kan vistas under seglatsen. På fartyget finns också ett tvätteri, som tvättar kläder mot betalning. Under själva seglatsen har vi med oss en fartygsläkare som kan utföra mindre behandlingar samt ställa diagnoser. Fartygsläkaren kan inte lämna ut eller skriva ut medicin. Ett besök hos fartygsläkaren betalas kontant, men ersätts genom reseförsäkringen vid hemkomst.

Juniorsvit
Vi kan också erbjuda uppgradering till juniorsvit. Detta kan dock endast ske på efterfrågan, och vi kan inte garantera att sviten är ledig.

Enkelhytt
Fartygen har ett mycket begränsat antal enkelhytter. Enkelhytterna är mindre än dubbelhytterna, och har bara en enkelsäng. Övriga faciliteter är desamma som i dubbelhytterna. Det totala tillägget för en enkelhytt är 5 714 SEK.