Weekend i Minsk

En resa till Vitryssland är något utöver det vanliga. Hur ser det ut i Europas ”sista diktatur”? Minsk kan faktiskt upplevas som överraskande vackert. Den stalinistiska klassicismens speciella byggnadsstil är som allra elegantast här i Minsk, även i jämförelse med exempelvis motsvarande kvarter i Moskva och Kiev. Staden byggdes upp från grunden, efter att den ödelagts under kriget. Byggnaderna är välhållna, gatorna närmast pinsamt rena och upplysta. De sovjetiska varuhusen och kaféerna ser ut som före 1991, dock med ett rikt varuutbud.
I resan ingår också en tur med tåg till en idyllisk provinsstad, där vi gör ett besök hemma hos Tamara.

Status:
Fullt

Dagsprogram

Dag 1
Ankomst till Minsk. Vårt hotell ligger på huvudgatan, och i kväll tar vi tunnelbanan i närmare beskådande. Lenin håller koll på perrongen. Senare blir det vitrysk välkomstmiddag med vodka.  

Dag 2
Den här dagen inleds med ett besök i den katolska kyrkan intill hotellet. Sedan går vi längs huvudgatan, och vi tar en sväng förbi det ledande varuhuset, ett konditori och KGB:s högkvarter. Därefter kommer vi till det torg som domineras av Republikens Palats och Fackföreningarnas Hus. Härifrån kan vi se ett av presidentpalatsen. Turen går vidare med buss till Segerparken och Flaggplatsen, med ännu ett av Lukasjenkos presidentpalats, där Minskavtalen ingicks i ett försök på att bilägga striderna mellan Ryssland och Ukraina. Allra sist ser vi den stora Alla helgons kyrka (ortodox) och utsikten från nationalbiblioteket. På vägen hem åker vi till den plats där Lee Harvey Oswald bodde och arbetade innan han reste tillbaka till USA och, som man tror, sköt Kennedy.

Dag 3
Tågresa genom skogar och landsortsbyar till det idylliska Zaslaŭje, där vi får komma hem till Tamara. Här möter vi ett vanligt vitryskt äkta par, äter lunch och får veta lite mer om livet bakom fasaderna. Den som törs kan testa bastun och sedan hoppa i floden från trädgården bakom huset. Vi är tillbaka i Minsk sent på eftermiddagen. Möjlighet att gå på balett eller opera. 

Dag 4
Hemresa

 

Vad ingår?

 • Flyg: Köpenhamn - Minsk – Köpenhamn eller Stockholm – Minsk – Stockholm
 • Tre övernattningar i delat dubbelrum på trestjärnigt hotell
 • Frukost på hotellet alla dagar
 • En lunch
 • Två middagar
 • Svensk expertreseledare
 • Stadsrundtur i Minsk
 • Tågresa till Zaslaŭje
 • All transport i förbindelse med programmet
 • Alla skatter och avgifter
 • All dricks

Praktisk information

Strapatser
Vi vill särskilt påpeka att denna resa inte lämpar sig för personer som är beroende av assistent, rullstol eller rollator. Dessutom ber vi personer som går långsamt eller illa att vara uppmärksamma på att man, för att kunna delta i resan, bör kunna gå 4-5 km i vanlig promenadtakt med få och korta stopp på vägen. Resan är upplagd enligt ett fast tidsschema, och det är dessvärre inte möjligt att ta hänsyn till personer som går långsamt eller illa. Merparten av de platser vi besöker under resan är inte heller lämpade för personer som har problem med att gå. Ni är alltid välkomna att kontakta Akademiska Resebyrån innan ni gör en beställning, om ni tror att det ovannämnda kan skapa problem för er.

Valuta
Valutan i Vitryssland är vitryska rubler.
Kreditkort som Mastercard och Visa är vanliga i hela Vitryssland och kan enkelt användas i merparten av alla butiker och restauranger. Det finns dessutom flera uttagsautomater där man kan få tag i kontanter. Vi avråder er från att ta med större belopp i kontanter på resan. Dock kan man med fördel växla till sig ett mindre belopp vitryska rubler redan hemma, så att man klarar mindre utgifter under de första dagarna. Vi avråder från att ta med svenska kronor och växla dem på destinationen. Hur mycket man som individ spenderar varierar naturligtvis, men det är vår erfarenhet att det för två personer räcker att ha med ett belopp motsvarande 1000-1500 svenska kronor i lokal valuta. Vi rekommenderar att man i så stor utsträckning som möjligt använder kreditkort vid köp under resan.   

Visum
Visum krävs INTE för denna resa.